AMSTERDAM - ABN Amro heeft onlangs bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan van eenmiljoenenfraude met automatische incasso's. Een spookbedrijf had op een ABNAmro-rekening miljoenen euro's verzameld door middel van onterecht geïndeautomatische incasso’s. ABN Amro, die het incident heeft bevestigd, wist defraude op tijd te ontdekken en heeft het geld inmiddels teruggestort naar degedupeerden.

Het spookbedrijf opereerde onder de naam Hamid Safe Security en was volgens deKamer van Koophandel gevestigd in Den Haag. Via valse automatische incasso’s,die niet ondertekend waren door de rekeninghouders, wist het bedrijf van velerekeningen in Nederland geld af te schrijven. Volgens een anonieme gedupeerde,waarmee Novum Nieuws in contact staat, gaat het om een totaalbedrag van meerdan 10 miljoen euro.

Het voorval toont volgens ABN Amro-woordvoerder Geert Pielage aan dat hetsysteem in Nederland 'goed gewerkt heeft'. De gedupeerden, die mogelijk nietsvan de transacties hebben gemerkt, hadden rekeningen bij onder andere deRabobank en de Postbank. "De truc heeft niet gewerkt. Deze meneer is tegen delamp gelopen. Overigens, de truc is nog nooit succesvol geweest. Onze systemenzijn zo afgestemd dat dat niet kan", zei Pielage tegenover Novum Nieuws. Defraude wordt momenteel onderzocht door het OM, aldus Pielage.