AMSTERDAM - Het optimisme op de Europese effectenbeurzen over de vlotte opmars van de Amerikaanse troepen in Irak, zette donderdag door. Kopers hadden op de belangrijkste beursvloeren de overhand, ook vanwege een hoger slot op Wall Street woensdag.

Beursstemming (video): AEX veert verder op, maar voor hoe lang?
166070Ahold stijgt door terugtrekking uit Zuid-Amerika. Aegon herstelt verder van klap van dinsdag.

Beursjournaal (video): Ahold trekt zich terug uit Latijns-Amerika.
166075Verder: Zwakke vervoerscijfers KLM. Nederlandse inflatie blijft in maart op 2,7%

De AEX-index voegde zich bij de koplopers in Europa. De beeldbepalende graadmeter op het Damrak noteerde rond het middaguur ,88 punten hoger op 270,05, een stijging van 1,8 procent.

De opleving van de beurzen wordt gestimuleerd door lagere olieprijzen en goedkopere obligaties. "De olieprijs is een belangrijke graadmeter voor de economie", aldus een analist. De prijs voor een vat Brent-olie zakte donderdag op de termijnmarkt van Londen weer met enkele dollarcenten tot 25,15 dollar.

Slecht economisch nieuws uit de Verenigde Staten kan het enthousiasme onder beleggers niet temperen. Het wordt bijna totaal genegeerd. "Beleggers kijken op de hele korte termijn vooral naar de oorlog in Irak. Dat is nu het belangsrijkste thema en de oorlog heeft inderdaad ook veel invloed."

Bij de 25 hoofdfondsen in Amsterdam ging veel aandacht naar Ahold. Het supermarktconcern zei voorbeurs zijn dochterbedrijven in Zuid-Amerika te verkopen. Het aandeel pakte daarop 4,4 procent op ,36 euro. Dat is een winst 14 eurocent.

Net als woensdag verwelkomden de financiële waarden veel kopers. De AEX-index werd aangevoerd door bankverzekeraar ING, die een plus boekte van 4,9 procent op 12,32 euro. Branchegenoot Fortis en verzekeraar Aegon zaten ook in de voorhoede van de graadmeter. ABN Amro had minder profijt van de vraag naar financiële fondsen. De bank moest genoegen nemen met een stijging van 0,8 procent op 14,81 euro.

TPG

Pakketjesbezorger TPG kon niet profiteren van de hogere credit rating die het woensdag met veel tamtam naar buiten bracht. Het aandeel verloor 2,4 procent op 14,44 euro en bungelde daarmee onderaan de index. TPG maakte donderdag ook een nieuwe aankoop in Duitsland bekend.

Bij de middelgrote fondsen hadden de beleggers weinig trek in bakstenen. Als de beurzen omhoog kruipen, komen de defensieve vastgoedfondsen vaak moeizaam mee. Bovendien hebben de fondsen, die doorgaans stevige rendementen draaien, net hun dividend uitgekeerd. Alleen Rodamce Europa boekte een noemenswaardige winst van 0,7 procent. Het vastgoedfonds meldde gisteren de verkoop van panden in Nederland ter waarde van 110 miljoen euro.

Midkap

Topper in de MidKap-index was Wessanen, met een winst van 3,3 procent op 5,65 euro. Het bedrijf bevestigde woensdag een meevallend dividend per aandeel van 58 eurocent.

Ook elders in Europa klommen de beursgraadmeters. In Londen noteerde de FTSE-index 0,3 procent hoger en de CAC-40-index van de beurs in Parijs boekte een winst van 1,8 procent. Daar profiteerden aandelenbezitters van de goede kwartaalcijfers van L'Oreal. Het concern boekte over het eerste kwartaal exclusief valuta-effecten procent meer omzet. De cosmeticabranche lijkt zich weinig aan te trekken van de economische malaise en de oorlog in Irak.

Op de beurs in Frankfurt was het beeld vergelijkbaar met dat van Amsterdam. Verscheidene fondsen van de DAX-index hadden aan het begin van de handelsdag last van winstnemingen. Zo zakten de koersen van Münich Re, Allianz en HypoVereinsBank. Een uur later trok het herstel de fondsen weer in de plus. Münich Re noteerde zelfs met een plus van ruim 5 procent de meeste winst. 's Werelds grootste herverzekeraar profiteerde van een opwaardering van zakenbank Morgan Stanley. Daarmee is echter zijn jongste koersval nog niet gecompenseerd. Münich Re verloor in vier dagen tijd eenderde van zijn beurswaarde. De DAX-index stond 1 procent in de plus.

Euro

De door de Amerikanen gemelde successen aan het front hadden ook hun uitwerking op de valutakoersen. De dollar behield donderdag zijn eerder gemaakte koerswinst waardoor de euro verder wegzakte en einde van de ochtend net boven de 1,0710 dollar uitkwam. Woensdag stond de munt aan het einde van de middag nog op 1,0780 dollar. Ten opzichte van het Britse pond steeg de waarde van de Europese munt licht en wel van 0,6865 pond naar 0,6880 pond.