LONDEN - Bij Consignia, de Britse posterijen, verdwijnen de komende achttien maanden 30.000 arbeidsplaatsen. Dat heeft topman John Roberts dinsdag bekendgemaakt.

Consignia heeft over de hele wereld ongeveer 200.000 mensen in dienst. Het bedrijf heette vroeger Post Office. De naam werd in maart van dit jaar gewijzigd.

De nieuwe banenreductie komt bovenop de 10.000 banen die dit jaar al zijn geschrapt in het kader van een plan om de kosten met circa 1,92 miljard euro terug te brengen. Consignia leed over de eerste zes maanden van het lopende boekjaar een recordverlies van rond de 450 miljoen euro.

De mededeling van Roberts, gedaan voor de commissie handel en industrie van het Britse lagerhuis, kwam voor de vakbonden als een totale verrassing. Zij hadden gerekend op een inkrimping met 15.000 arbeidsplaatsen, de helft van het door Roberts aangekondigde aantal.

Vakbondsleider John Keggie zei verbijsterd te zijn. Hij twijfelt sterk aan de noodzaak van de forse ingreep. "Het schrappen van 30.000 banen is absoluut overdreven", zei hij.