FRANKFURT - De voortdurende economische misère in Duitsland heeft grote gevolgen voor de werkgelegenheid. Een donderdag gepubliceerd onderzoek van de zakenkrant Handelsblatt toont aan dat procent van de ondernemingen die deel uitmaken van de belangrijkste index van de beurs van Frankfurt, de DAX-index, op hun personeelsbestand bezuinigen.

In totaal verdwijnen volgens deze peiling dit jaar minstens .000 van de twee miljoen arbeidsplaatsen die deze concerns bieden. Bovendien zijn de bedrijven van plan meer te schrappen als de oorlog in Irak langer gaat duren.

Het met een enorme schuldenlast kampende Deutsche Telekom is van plan dit jaar 15.000 banen op te heffen. De HPV, HypoVereinsBank, moet eind van dit jaar 2600 arbeidsplaatsen minder tellen. Deutsche Bank krimpt met bijna 2000 arbeidsplaatsen. Dat zijn slechts enkele DAX-bedrijven die de krant als voorbeeld toont.

Daarnaast wijst Handelsblatt op de personeelsstop en het verplicht korten op de werktijd door gebrek aan omzet. Die praktijken gelden bij vliegmaatschappij Lufthansa, in de autobranche (DaimlerChrysler) en voor handelsconcern Metro. Het federale arbeidsbureau, het Bundesanstalt für Arbeit, komt donderdag met de werkloosheidscijfers over de maand maart.

Deskundigen verwachten dat het totaal aantal werklozen zal uitkomen op 4,6 miljoen. Dat zijn er weliswaar 100.000 minder dan in februari maar 440.000 meer ten opzichte van maart 2002. Dat wijst er volgens hen op dat de gebruikelijke conjuncturele opleving bij het begin van het voorjaar uitermate zwak is geweest.