NEW YORK - De renteverlaging in de Verenigde Staten heeft dinsdag op Wall Street niet geleid tot grote vreugde. Direct na de aankondiging kropen de indices naar boven. Maar in het laatste uur van de handel daalde de animo van beleggers om te kopen.

Dit resulteerde uiteindelijk in een lagere Dow-Jonesindex. De graadmeter van dertig hoofdfondsen verloor 33,08 punten ofwel 0,33 procent en sloot op 9888,37 punten.

Ook de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-index gaf terrein prijs, maar wist nog wel in de plus te eindigen. De graadmeter sloot 9,87 punten hoger ofwel 0,5 procent op 2001,99 punten. Eerder noteerde de Nasdaq nog een stijging van ruim boven de 1 procent.

Het stelsel van centrale banken in de VS, de Federal Reserve (Fed), besloot het belangrijkste rentetarief te verlagen van 2,0 naar 1,75 procent. Het was de elfde renteverlaging dit jaar om de Amerikaanse economie uit het slop te halen.

De renteverlaging kwam niet als een verrassing. Beleggers keken vooral uit naar de toelichting van het beleidscomité van de Fed. Die bood over het geheel genomen weinig hoop op een spoedig herstel van de economie. De centrale banken hielden de mogelijkheid van een verdere renteverlaging dan ook open.

"Wall Street zou zich zorgen kunnen gaan maken over de redenen voor nog eens een nieuwe renteverlaging", becommentarieerde een analist dinsdagmiddag vlak na de Fed had gesproken. Hij kreeg sneller gelijk dan hij vermoedelijk zelf had ingeschat. In het laatste uur van de handel kregen de zorgen de overhand.

De euro steeg van 0,8900 dollar (de slotkoers in Amsterdam) naar ,8923 dollar. Een dollar deed in New York f 2,4684 tegen f 2,4750 in Amsterdam.