Het belangrijkste tarief, de 'federal funds rate', gaat van 2,0 naar 1,75 procent. Dat is het laagste peil sinds juli 1961

WASHINGTON - Het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, de Federal Reserve (Fed), heeft dinsdag besloten de rente voor de elfde keer dit jaar te verlagen om de Amerikaanse economie uit het slop te halen. Het belangrijkste tarief, de 'federal funds rate', gaat van 2,0 naar 1,75 procent. Dat is het laagste peil sinds juli 1961.

Het minder belangrijke disconto is ook met 0,25 procentpunt omlaag gebracht, van 1,5 tot 1,25 procent, zo heeft het beleidscomité van de Fed bekendgemaakt na afloop van een periodieke vergadering. Aan het begin van dit jaar stond de federal funds rate nog op 6,5 procent en het disconto op 6 procent.

De renteverlaging was algemeen verwacht, zeker nadat afgelopen vrijdag bekend werd dat de werkloosheid in de VS in november opnieuw fors is toegenomen. De financiële markten waren vooral benieuwd naar de toelichting van de Fed. Die bevat een lichtpuntje, maar biedt over het geheel genomen weinig hoop op een spoedig herstel van de economie.

Positief is dat de Fed tekenen ziet dat de vraag wat minder zwak wordt. "Maar die tekenen zijn nog voorlopig en aarzelend. Het beleidscomité blijft van oordeel dat het grootste risico in de afzienbare toekomst nog steeds ligt bij zwakte van de economie."

Inflatie

Inflatiegevaar is er veel minder. De toch al geringe geldontwaarding zal volgens de Fed waarschijnlijk verder afnemen. Dat betekent dat de centrale banken de mogelijkheid van een verdere renteverlaging openhouden, al is de ruimte daarvoor gering geworden.

Op langere termijn zijn de vooruitzichten voor groei van de productiviteit en voor de economie volgens de verklaring nog steeds gunstig. "Dat zal zichtbaar worden als de ongewone krachten die de vraag beperken zwakker worden." Met de ongewone krachten doelt de Fed vooral op de effecten van de terreuraanslagen op 11 september.