AMSTERDAM - De mogelijke Amerikaanse doorbraak op de marsroute naar Bagdad heeft de Europese beurzen woensdag een flinke steun in de rug gegeven. Het technisch herstel dat Wall Street dinsdagavond liet zien, gaf de beurzen extra reden om positief te openen.

Beursstemming (video): Financials hard omhoog op Damrak.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Antonov plaatst nieuwe aandelen.
Bod op Nederlandse activiteiten van Ballast Nedam gaat niet door. Petroplus vergroot belang in Tango.

De handelaren, die bij gebrek aan hard bedrijvennieuws vooral oog hebben voor de prestaties van de legers in Irak, grepen de doorbraak aan om het slechte nieuws van de afgelopen dagen te kunnen vergeten. "Zelfs het bericht dat een televisieoptreden van Saddam Hussein niet doorging, werd gunstig uitgelegd", meende een analist.

In Amsterdam noteerde de AEX-index aan het eind van de ochtend ,5 punt hoger of 3 procent op 260,09. De DAX-index in Frankfurt volgde met een winst van 2,9 procent. De CAC-index in Parijs stond op een winst van 2 procent en de FTSE-100 in Londen bleef een beetje achter met een stijging van 1,1 procent.

Vooral de bankverzekeraars leefden weer wat op na de verliezen van de afgelopen dagen. Zij pakken vaak het dubbele van indexverlies of -winst. Dat resulteerde voor Fortis in een plus van ,3 procent, Van der Moolen klom 5,7 procent, Aegon 5 procent, ABN Amro 4,5 procent en ING 4 procent. In Frankfurt trokken Münchener Rück, Allianz en HVB de kar, in Parijs Axa en AGF.

Ahold

Op het Damrak dikte Ahold ook weer wat aan op een diep gezonken koers van 3,16 euro. Staalconcern Corus steeg 9 procent tot 12 eurocent. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times heeft branchegenoot Ispat belangstelling voor een gedeeltelijke of gehele overname van het concern. Ispat zou vooral azen op Hoogovens en op de Britse fabrieken Teesside en Scunthorpe.

KLM profiteerde nu wel van de aangekondigde reorganisatie. Het aandeel steeg 9 procent nadat het dinsdagmiddag, toen de luchtvaartmaatschappij het nieuws naar buiten bracht, 5,9 procent was gedaald. De gehele luchtvaart in Europa profiteerde van het optimisme over het verloop van de oorlog.

Euro

In de Europese valutahandel zakte de euro weer wat terug door de Amerikaanse successen in Irak. De koers ging tegenover de dollar van 1,0895 dinsdagmiddag naar 1,0830 dollar. In ponden sterling daalde de euro van 0,6920 naar 0,6895 pond.