EINDHOVEN - De vakbonden voelen zich beledigd door het loonbod van 0,75 procent waarmee Philips dinsdag in de tweede ronde van de CAO-besprekingen kwam. "We zijn bijna weggelopen, want ook al onze voorstellen over scholing en loopbaanbeleid zijn in één keer van tafel geveegd zonder inhoudelijke argumenten", zegt bestuurster J. Hubert van FNV Bondgenoten.

Volgens de vakbonden is het loonbod van Philips onbespreekbaar. Zij waren weliswaar vooraf gewaarschuwd voor een bod "net boven de vorstgrens" door het elektronicaconcern. "Maar dit is een onder-nul-bod. Met 0,75 procent gaan mensen bij de huidige inflatie er gewoon op achteruit in koopkracht", stelt een verontwaardigde bestuurder N. Bogaard van de CNV Bedrijvenbond.

De vier betrokken bonden eisen gemiddeld 4 procent meer loon voor de 30.000 Philips-werknemers. Volgens Hubert is deze eis redelijk te noemen, omdat het er naar uit zou zien dat de markten voor het bedrijf weer wat aantrekken. "Het verlies van Philips is dit jaar niet onder het tafelkleed te schuiven, maar buiten de chipdivisie is het gewoon een winstgevend bedrijf."

De bonden beschuldigen het elektronicaconcern ervan de CAO-onderhandelingen nodeloos op scherp te zetten. "Het wordt heel moeilijk hier nog tot een compromis te komen", voorspelt Bogaard.

De volgende overlegronde is op 14 of 15 januari. "Als Philips dan weer zo resoluut nee tegen ons zegt, dan gaan we echt een heel lastig en vervelend traject in," waarschuwt Hubert. Zij vindt het nog te voorbarig om over acties te praten.