UTRECHT - De Nederlandse economie zal in 2002 een licht herstel laten zien in vergelijking met dit jaar. De economische groei zal naar schatting 1,75 procent bedragen. Voor dit jaar komt dat cijfer waarschijnlijk uit op 1 procent.

Dat blijkt uit prognoses die de Rabobank

Volgens W. Boonstra, chefeconoom van de Rabobank, wordt 2002 een mager jaar waarin de economie zich niettemin zal herstellen. Voor de lange termijn, tussen 2002 en 2006, gaat hij uit van een gemiddelde groei van 2,5 procent.

Een van de belangrijkste verbeteringen in vergelijking met 2001 zal de binnenlandse consumptie zijn. Ondanks de verbeterde inkomens door lastenverlichting stegen de aankopen in Nederland nauwelijks. Boonstra verwacht echter dat mensen in 2002 pas zullen merken hoeveel ze werkelijk te besteden hebben.

Bankier O. Ruding van de Citibank onderschreef dinsdag de belangrijkste conclusies van de Rabobank, al waarschuwde hij voor te groot optimisme. "Met 1,5 procent mag je blij zijn, bij 2 procent moet je juichen", zei hij over het komend jaar.

De oud-minister van Financiën toonde zich een warm supporter van de euro. "Het betekent een enorme verbetering van de situatie op de Europese financiële markten, zeker in vergelijking met het vroegere gepruts met de diverse valuta vroeger", vindt hij.

Overigens zien de economen van de Rabobank de koers van de euro in het begin van 2002 nog iets zakken in vergelijking met de dollar. Op de langere termijn zal een correctie van de hoge dollar leiden tot een versterking van de Europese munt. Wanneer dat gebeurt is niet exact in te schatten, aldus Boonstra.

Voor de hele eurozone ziet de Rabobank de groei stabiliseren op een niveau van 1,5 procent dit jaar en volgend jaar. De Verenigde Staten kunnen rekenen op licht herstel. De economische groei komt daar naar verwachting uit op 1,25 procent in 2002, aldus de Rabobank.