ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam koopt het vastgoedbezit van huisjesmelker Cees Engel. Met de aankoop zou een bedrag van rond de 10 miljoen euro gemoeid zijn.

Rotterdam heeft met de vastgoedhandelaar afgesproken niet met exacte getallen naar buiten te komen, zo liet de gemeente dinsdag weten.

Rotterdam probeert al jaren via een juridisch steekspel het bezit van de omstreden vastgoedbezitter in handen te krijgen. Veel van zijn panden zijn verwaarloosd of worden illegaal bewoond.

Aankoop

De aankoop betreft de totale vastgoedportefeuille van Cees Engel, bestaande uit 110 woningen, twee bedrijfspanden, bedrijfsruimten bij woningen en het terrein van de Nederlandse Staal Industrie aan de Keileweg. Ook neemt de gemeente BV's en woningen van diverse zakenrelaties van Cees Engel over.

Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) is blij met de aankoop. "We rekenen in één klap af met een belangrijk deel van de illegale bewoning, hennepplantages en drugshandel in Rotterdam. Dit is een grote winst voor de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad én de veiligheid in de stad."

Stoppen

Rotterdam en Engel zijn overeengekomen wederzijds te stoppen met alle juridische procedures die tussen beide partijen speelden. Een onderdeel van de afspraak is dat Engel vanaf nu geen vastgoed meer mag bezitten en exploiteren in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Daarnaast mag hij zich niet meer bezighouden met hypotheekverlening voor onroerend goed.

Doorverkocht

De panden van Engel komen onder het tijdelijk beheer van het gemeentelijke Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR). Nadat deze zijn opgeknapt worden de woningen doorverkocht aan de Rotterdamse woningcorporaties.

Ook gaat een deel van deze woningvoorraad naar het project '169 Kluswoningen', waarbij nieuwe bewoners voor een zeer lage prijs het pand kopen op de voorwaarde het voor een minimumbedrag op te knappen.