AMSTERDAM - In het eerste kwartaal van het nieuwe jaar is het aantal faillissementen flink gestegen. Volgens het financiële adviesbureau Graydon zijn er van 1 januari tot 31 maart van dit jaar 1905 faillissementen uitgesproken, een stijging met 11 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

In het eerste kwartaal maakten 2645 particulieren en ondernemers gebruik van de schuldsaneringsregeling, een stijging met 18 procent. In tenminste een kwart van de schuldsaneringen gaat het om ondernemers met een eenmanszaak.

Verontrustend

Onderzoeker R. Blom sprak dinsdagavond van een diepterecord. "Nog nooit zijn er zoveel failissementen uitgesproken. Het is een verontrustende ontwikkeling. Die faillissementen komen niet alleen vanwege de economie, maar ook omdat in 2001 en 2002 veel nieuwe bedrijven zijn opgericht."

Volgens Blom zijn die ondernemingen destijds veel te lichtzinnig begonnen. "Die nieuwe ondernemers hebben geen financiële reserve. Daar komt bij dat we geen Vestigingswet meer hebben (iedereen kan een eigen bedrijf beginnen). Het is een droevige ontwikkeling, waarvan de schade enorm is. Veel schulden worden niet afgelost. Die worden deels afgewenteld op de belastingbetaler."

Werklozen

Graydon verwacht dat de schade dit jaar rond de 4 miljard euro uitkomt. Het bureau verwacht dat het aantal faillissementen verder toeneemt doordat velen die thans werkloos zijn een eigen bedrijf gaan beginnen. De succeskansen zijn klein door een slechte voorbereiding, concurrentie, gebrek aan financiële middelen, gebrek aan kennis en geen ervaring in het zelfstandig ondernemersschap.