AMSTERDAM - Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt 2000 tot 3000 arbeidsplaatsen. Onder de 35.000 werknemers vallen ook gedwongen ontslagen, meldde het bedrijf dinsdag.

De ondernemingsraad reageerde gelaten: "Het komt niet onverwacht." De vakbonden toonden zich geschrokken, maar er heerste begrip. "Hoe rot het ook is: willen we ervoor zorgen dat KLM kan overleven op de langere termijn dan valt niet aan dit soort structurele maatregelen te ontkomen," aldus FNV-bestuurder G. Hardeveld.

Irak

De hele luchtvaartsector staat onder druk. De inkomsten uit het vracht- en passagiersvervoer vallen tegen door de algehele economische malaise. De oorlog in Irak, de daarmee samenhangende stijging van de brandstofprijzen en het uitbreken van de longziekte SARS hebben dit versterkt. Mensen blijven liever thuis. KLM schrapte al flink in de lijnen op onder meer het Midden-Oosten.

Begin februari liet KLM weten een schadepost te verwachten van vele tientallen miljoenen euro's en misschien zelfs wel honderden miljoenen bij een oorlog in Irak. Het wapengekletter begon op 20 maart. De situatie in Irak en de rondwarende longziekte hebben ervoor gezorgd dat KLM de kostenbesparende maatregelen 'versneld' heeft doorgevoerd.

Snijden

De luchtvaartmaatschappij wil nu 10 procent in de kosten snijden, hetgeen neerkomt op een bedrag van 660 miljoen euro op jaarbasis. Dat is volgens het bedrijf noodzakelijk om te overleven. De maatschappij kan pas over enkele weken de gevolgen van deze kostenbesparingen voor het personeel overzien.

Tijdelijke arbeidscontracten verlengt KLM niet. Bovendien geldt er een algemene vacaturestop. Het inhuren van externe krachten zet het bedrijf stop. Het aantal geschrapte banen kan lager uitvallen als de vakbonden akkoord gaan met een versobering van de arbeidsvoorwaarden.

Verlies

KLM kwam in het derde kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar 2002/2003 in de rode cijfers terecht. Ook voor het vierde kwartaal en het gehele boekjaar, waarvan KLM de cijfers in mei bekendmaakt, ziet het er slecht uit. Het bedrijf verwacht voor /2003 verlies.

Om te overleven is KLM naarstig op zoek naar een partner. De onderneming praat met Air France en British Airways. Door de oorlog en SARS lopen deze gesprekken vertraging op. KLM hoopt over enkele maanden meer te kunnen zeggen over de toekomstige (huwelijks)partner.

'Geen pers'

Op de luchthaven Schiphol heerste dinsdagmiddag de gebruikelijke drukte. Van verslagenheid onder het KLM-personeel was nagenoeg niets te merken. Het merendeel van de KLM-medewerkers wist dinsdagmiddag nog nergens van. Een enkeling had een gerucht vernomen maar kon daar niets over zeggen. "Ons is geadviseerd vooral niet met de pers te praten," zei een grondstewardess in het welbekende blauwe uniform.

KLM is niet de enige maatschappij die in het personeelsbestand snijdt. Na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten hebben grote Amerikaanse maatschappijen als Northwest Airlines, United Airlines, American Airlines en Continental reeds duizenden banen geschrapt. British Airways was een van de eerste Europese maatschappijen die ontslagen aankondigde. Air France en Lufthansa voeren minder vluchten uit als gevolg van de oorlog.

Aandelen

Op de effectenbeurs in Amsterdam reageerden beleggers negatief op het nieuws. Het aandeel KLM sloot dinsdag 5,9 procent lager op ,40 euro.