WOERDEN - Direct na de uittocht van de sint hebben veel Nederlanders al een kerstboom in huis gehaald. De voorgaande jaren wachtten veel landgenoten nog tot ruim een week na pakjesavond.

Als eventuele verklaring voor de vroege kerst van dit jaar noemt H. Lafeber, adjunct-directeur van de Nederlandse Vereniging van Tuincentra (NVT), de nasleep van 11 september. Het feit dat veel Nederlanders niet op vakantie gaan, zou volgens hem een reden kunnen zijn dat er eerder aandacht wordt besteed aan het kerstfeest.

Erg populair dit jaar is de Nordmann spar."Deze boom, met grote naalden die niet prikken, is al een paar jaar een trend en dat heeft zich dit jaar duidelijk doorgezet. Sommige tuincentra bestelden 100 procent meer Nordmannen. Afhankelijk van de grootte is de consument bereid om tussen de 40 en 125 gulden voor deze spar te betalen", aldus de adjunct-directeur van de NVT, waar onder andere Europatuin, GroenRijk en Praxis bij zijn aangesloten.

De kunstboom die een paar jaar geleden erg in trek was, is iets minder in de belangstelling komen te staan. Toch denkt Lafeber dat de cijfers van vorig jaar wel weer benaderd worden. "In 2000 kochten Nederlanders voor 79 miljoen gulden aan 'levende' en voor miljoen gulden aan kunstkerstbomen."

"De gemiddelde besteding aan kerstartikelen vorig jaar, 50 tot gulden, gaan we dit jaar ook wel weer halen", concludeert Lafeber.

Bij de aankleding van de kerstboom mogen de kersttinten rood, wit, zilver en goud weer uit de kast. "Elk jaar komen deze traditionele kleuren terug, meestal met een toevoeging. Dit jaar is dat onder andere een kleur die wij 'babyblauw' noemen. Daarnaast behoren bewerkte ballen, met een design erop, tot de trend van dit jaar", aldus K. Evekink van Intratuin.

Voor degenen die echt uit willen pakken, heeft de Bijenkorf de 'barokke kitsch kerstboom'. Voor 3338,62 gulden (1515 euro) bezorgt de winkel de 'barok' gratis thuis. Stilisten tuigen hem daar op. De kerstboom is 210 centimeter hoog en behangen met slingers, kerstverlichting en liefst zeshonderd ballen.