Noorse gaspijp naar Nederland gaat niet door

GRONINGEN - De geplande aardgaspijpleiding van Noorwegen naar Nederland gaat niet door. Een woordvoerder van de Gasunie sprak zaterdag van een "tegenvaller" bij de ambitie van Nederland om zich te ontwikkelen tot gasknooppunt van Noordwest-Europa.

Hij bevestigde daarmee een bericht in Het Financieel Dagblad.

Reden

Reden voor het afblazen van het project is dat de Noorse olie- en gasmaatschappij StatoilHydro heeft besloten de winning van het grote Troll-gasveld niet uit te breiden. De gaswinning gaat niet door omdat de oliewinning uit het veld de voorkeur krijgt.

Nederland maakte goede kans als aanlandingsplaats voor de pijpleiding. Ook het Verenigd Koninkrijk en België waren in de race.

Gasunie

Gasunie is het staatsbedrijf dat de pijpleiding, die in 2010 klaar had moeten zijn, op zijn netwerk hoopte aan te sluiten. Voor de spreiding van de gasaanvoer was dit een belangrijk project voor Europa, zegt de woordvoerder. Veel Europese landen voelen zich erg afhankelijk van gaslevering uit Rusland.

Nederland zal de komende decennia minder gas winnen. Door het aantrekken van buitenlands gas wil ons land bij de handel en doorvoer op de Europese markt een belangrijke rol blijven spelen.

Verbruik

De Noorse pijpleiding zou jaarlijks 20 miljard kubieke meter gas naar Europa brengen. Dat is ruim de helft van het Nederlandse verbruik.

Gasunie tekent volgende maand waarschijnlijk een akkoord met het Russische Gazprom voor de levering van gas via Duitsland naar Nederland. Ook zijn er plannen voor de bouw van importterminals voor vloeibaar gas uit Afrika en het Midden-Oosten.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie