Agressie tegen overheidspersoneel harder aangepakt

DEN HAAG - Het kabinet neemt een reeks maatregelen om agressie tegen overheidsdienaren terug te dringen. Mensen die zich agressief opstellen tegen overheidspersoneel moeten er straks rekening mee houden dat ze bepaalde rechten kunnen verliezen, zoals bijvoorbeeld hun uitkering.

Dat heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. "Mensen die werken voor u en mij behoren niet uitgescholden of geslagen te worden. We moeten duidelijke normen stellen van wat we wel en niet acceptabel vinden."

Overheidspersoneel krijgt in toenemende mate te maken met agressie en geweld. Een kwart van hen wordt inmiddels geconfronteerd met fysiek geweld en bijna tweederde met een agressieve benadering, zo leert recent onderzoek.

Ambulancebroeders

Vooral ambulancebroeders, gevangenispersoneel en treinconducteurs hebben het zwaar te verduren. Zij krijgen bijna zonder uizondering te maken met agressie en geweld.

Geweld weegt extra zwaar als het gaat om hulpverleners, zoals ambulancepersoneel en brandweerlieden'', zei vicepremier André Rouvoet in een toelichting. "Klagen mag, maar schelden niet en geweld al helemaal niet."

Met het Openbare Ministerie is in het verleden al afgesproken dat bij agressie en geweld tegen overheidspersoneel hogere straffen worden geëist.

Baliemedewerkers

Ook mensen die enorm tekeer gaan tegen baliemedewerkers van bijvoorbeeld de Sociale Dienst kunnen rekenen op represailles. Wanneer ze te ver gaan, moet wat minister Ter Horst betreft worden gekort op de uitkering.

Het vrijdag gepresenteerde actieplan is een uitwerking en aanscherping van een pakket voorstellen dat het vorige kabinet heeft gedaan.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie