AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben zich dinsdag licht hersteld van de koersval van een dag eerder. Maandag zakten de belangrijkste indices meerdere procenten weg, Amsterdam zelfs meer dan 5 procent, door de tegenvallende berichten over de oorlog in Irak.

Beursstemming (video): AEX veert iets op, licht herstel Aegon.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): CEO ABN Amro mogelijk vervolgd.
Rijkman Groenink zou meineed hebben gepleegd in de diamantfraudezaak. Verder: Elsevier past optieplan aan.

Dinsdag kwam er weinig nieuws uit dat conflict en dat hield beleggers heel afwachtend. De angst voor de verdere verspreiding van de longaandoening SARS verlamde verder de handel in aandelen. "Maandag dook de ziekte al op in België", stelde een analist. "Bovendien treft het de toeristische sector en die is al verzwakt door de oorlog in Irak."

De AEX-index noteerde na een ochtend handel een plus van 0,6 procent bij een stand van 250,12 punten. Vrijwel alle fondsen wonnen iets van de verliezen van maandag terug. Vooral de financiële aandelen stegen, met Aegon en ABN Amro als grootste stijgers in de AEX met ruim 2 procent. Fortis en ING volgden met winsten van ruim 1 procent.

Andere grote stijgers waren Reed Elsevier, Numico en Ahold. Ook Getronics deed het goed. De automatiseerder kreeg een lichte opwaardering van kredietbeoordelaar Standard & Poors. Het aandeel ,6 procent bij een koers van 41 eurocent.

Onderaan bungelde Van der Moolen met een verlies van ruim 3 procent. Het effectenhuis leed onder de tweede winstwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot Labranche. Onder de andere verliezers waren KPN, TPG en Philips de belangrijkste fondsen.

De middelgrote fondsen dreven net als maandag op de bakstenen. De vastgoedfondsen noteerden vrijwel allemaal kleine winsten. De MidKap-index stond rond de middag desondanks op een klein verlies van 0,2 procent bij een stand van 248,90 punten.

KLM

KLM was een van de grootste verliezers met een min van 1,7 procent. Positief Amerikaans nieuws over het uit surseance komen van US Airways en het ontlopen daarvan door American Airlines werd overschaduwd door een winstwaarschuwing van Finnair en de angst voor SARS.

De andere Europese effectenbeurzen begaven zich op de eerste dag van het nieuwe kwartaal ook op positief terrein, maar de grootste winsten verdwenen in de loop van de ochtend. Tegen het middaguur was de beurs in Londen 0,6 procent hoger. Die in Parijs stond nog op een winst van 0,3 procent en de beurs van Frankfurt was onveranderd.

In Parijs was Alstom, producent van onder meer elektrische centrales en spoorwegmaterieel, de grootste stijger met een koerswinst van 13,5 procent. Het concern liet weten een overnamebod te hebben ontvangen van 2 euro per aandeel. Dinsdagmorgen stond Alstom op 1,59 euro. Alstom zei verder het bod niet erg serieus te nemen.

De Duitse beurs stond geheel in het teken van de hogere financiële waarden. Allianz was derde met een koersstijging van 3,7 procent na eerder op een winst van 6,5 procent te hebben gestaan. Munich Re was de bovenste met een koers die 4,4 procent hoger was.

Euro

De euro liet een koers aantekenen van 1,0900 dollar. Dat was een fractie meer dan de 1,0895 dollar van maandag bij het eind van de handel. Tegenover het pond sterling kwam er met 0,6890 evenmin veel verandering in de koers.