'Nieuws over overnamebod Scania op MAN onjuist'

MUNCHEN - Het nieuws over de steun van de twee grootaandeelhouders van de Zweedse vrachtwagenbouwer Scania voor een overnamebod op het Duitse MAN is volledig uit de lucht gegrepen. Dat meldde de Süddeutsche Zeitung vrijdag.

De krant baseert zich op bronnen bij de betrokken bedrijven. Donderdag meldde de Zweedse zakenkrant Dagens Industri dat Volkswagen (VW) en de houdstermaatschappij Investor van de Zweedse familie Wallenberg een overnamebod steunen van Scania op MAN.

VW en Investor zijn grootaandeelhouders bij Scania met respectievelijk 36,4 en 20 procent van het stemrecht. De betrokken partijen wilden niet reageren op het bericht.

Aandelenkoersen

Volgens de krant moesten de speculaties over een ophanden zijnde overnamebod op MAN vooral de aandelenkoersen van VW, MAN en Scania opdrijven. MAN won donderdag in Frankfurt meer dan 5 procent en op vrijdag ging de koers met 1,6 procent omhoog. De beurswaarde van MAN bedraagt ongeveer 18,3 miljard euro.

Volkswagen is ook de grootste aandeelhouder van MAN met een belang van bijna 30 procent. MAN, dat naast trucks ook industriële machines maakt, bracht vorig jaar nog een overnamebod uit van 10,3 miljard euro op Scania.

Weerstand

Het bod stuitte echter op hevige weerstand van het bestuur van Scania en Investor omdat het te laag zou zijn. In januari trok MAN zich terug, nadat ook VW zijn steun voor de overname introk. MAN heeft al wel een belang van bijna 15 procent in Scania opgebouwd.

Sinds het mislukte bod van MAN op Scania zoeken VW en Investor naar een vriendschappelijke manier om toch tot een fusie van beide bedrijven te komen. Een combinatie van MAN en Scania zou leiden tot de grootste truckfabrikant van Europa. VW wil zijn eigen truckactiviteiten in Zuid-Amerika onderbrengen in het fusiebedrijf.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie