FORT WORTH - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft maandag op de valreep een akkoord bereikt met drie belangrijke vakbonden over forse loonbesparingen. Dat betekent dat het concern geen uitstel van betaling hoeft aan te vragen.

Het zag er aanvankelijk naar uit dat surseance onontkoombaar was voor American, de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Maandag kwamen directie en bonden echter tot een akkoord om de loonkosten met 1,8 miljard dollar te verlagen. Zo zullen de piloten miljoen dollar aan salaris inleveren. Het cabinepersoneel gaat er 340 miljoen dollar op achteruit.

De vakbondsleden moeten de overeenkomst nog goedkeuren, wat nog twee weken kan duren. American Airlines gaat gebukt onder de malaise in de luchtvaart, die al enkele jaren duurt. De oorlog in Irak maakt de situatie er niet beter op.

Vorig jaar zagen twee andere grote Amerikaanse luchtvaartmaatschapijen in de Verenigde Staten zich gedwongen uitstel van betaling aan te vragen: United Airlines en US Airways. De laatste staat sinds maandag weer op eigen benen en gaat in afgeslankte vorm verder.

De maatregelen die nu bij American Airlines zijn genomen, moeten ervoor zorgen dat het bedrijf efficiënter gaat opereren. De luchtvaartmaatschappij leed vorig jaar een verlies van 3,5 miljard dollar en schiet er nu dagelijks 5 miljoen dollar bij in. De operationele kosten van American bedragen 20,6 miljard dollar per jaar. Daarvan gaat 40 procent op aan loonkosten.

Op de effectenbeurs in New York werd het nieuws over het akkoord goed ontvangen. In de nabeurshandel steeg het aandeel AMR - de moedermaatschappij van American - 33 procent. Het afgelopen jaar is de koers van het aandeel 92 procent gekelderd.