DEN HAAG - Eigenaren van stacaravans zijn behoorlijk nerveus geworden door uitspraken van de Hoge Raad. Dat college heeft bepaald dat stacaravans onroerend goed zijn. De recreanten zouden onroerendezaakbelasting (OZB) moeten gaan betalen. Ook verliezen ze het eigendom van de caravans als ze geen opstalrecht hebben gevestigd.

Dat heeft een woordvoerster van de vereniging van Recreatieondernemers Nederland (Recron) dinsdag gezegd. De Recron, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de ANWB hebben de situatie inmiddels aangekaart bij de Tweede-Kamercommissie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Stacaravans vallen sinds vorige maand formeel onder de regels voor de OZB. De Waarderingskamer, die toezicht houdt op de regels, heeft dat bepaald. Gemeenten moeten de aanslag opleggen, maar zien daar weinig voordeel in.

Taxeren van alle 220.000 stacaravans is een flinke klus en levert amper inkomsten op, aldus de VNG op zijn website www.wozinformatie.nl. "We kunnen ons voorstellen dat gemeenten de werkzaamheden niet als eerste zullen oppakken". Bovendien is er volgens de instantie een behoorlijke kans dat de Tweede Kamer de regels gaat aanpassen.

De Recron vreest dat campingeigenaren de vaste caravans van het terrein zullen verwijderen, als de juridische situatie niet wordt aangepast. De campingeigenaren zijn door de uitspraak van de Hoge Raad namelijk eigenaar geworden van alle stacaravans waarvoor geen opstalrecht is gevestigd. Recreanten zijn formeel het eigendom kwijtgeraakt van hun zomerse onderkomen, omdat alle onroerende zaken in principe als een geheel worden beschouwd.