CDA ligt toch niet dwars met taxitarieven

DEN HAAG - De nieuwe taxitarieven gaan naar alle waarschijnlijkheid toch op 1 november in. Een motie van de SP om een nieuw tariefstelsel af te dwingen, strandde donderdag in de Tweede Kamer.

Vlak voor de stemming verklaarde CDA-woordvoerder Jan Mastwijk dat zijn fractie tegen de motie zou stemmen. Anders was er een Kamermeerderheid geweest. Ook al rammelt de regeling en is zij een "voedingsbodem voor conflicten en aanhoudende onrust", het is wel een regeling waar de staatssecretaris achter staat, stelde hij.

Mastwijk moest staatssecretaris Tineke Huizinga (ChristenUnie, Verkeer) "uit de wind houden", concludeerde SP'er Roemer. Hij had geen goed woord over voor het CDA.

Mastwijk had de afgelopen weken scherpe kritiek op het voorstel van Huizinga, waarbij alleen de gereden kilometers worden verrekend. Dinsdag kondigde hij nog aan dat hij de fractie zou voorstellen om de SP-motie te steunen.

Druk

Mastwijk zei donderdag dat er "grote druk" was van de staatssecretaris om de taxiregeling in werking te laten treden. "Er komt een moment dat je als coalitiepartij de keuze moet maken om willens en wetens op ramkoers te gaan. Maar dat doe je als het gaat om essentiële zaken als het ontslagrecht."

Koninklijk Nederlands Vervoer is zeer teleurgesteld over de gang van zaken in de Kamer. "De staatssecretaris heeft een machtsspel gespeeld en gewonnen", stelde een woordvoerder van de belangenorganisatie.

"Zij wilde kost wat kost voorkomen dat ze na het debacle rond de aanbestedingen in het ov opnieuw een pijnlijke nederlaag zou lijden."

Rechter

Huizinga is nog niet klaar met het taxidossier. Eerder kondigde KNV al aan naar de rechter te stappen om te voorkomen dat het nieuwe tariefstelsel wordt ingevoerd. "Het kort geding dient begin volgende week en er loopt al een bodemprocedure", aldus de KNV-zegsman.

Roemer hoopt dat de Kamer na het herfstreces alsnog besluit dat gemeentes meer bevoegdheden krijgen. Daardoor zou Amsterdam de regie, via een verplicht lidmaatschap van een taxicentrale, terugkrijgen over zijn taximarkt.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie