SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol gaat investeringen uitstellen en kosten besparen in verband met de dalende passagiersaantallen. Dat heeft directeur G. Cerfontaine maandag gezegd.

Het vliegveld krijgt minder reizigers door de oorlog in Irak en de longziekte SARS. Naar het Midden-Oosten reisden sinds het begin van de oorlog 66 procent minder passagiers. Door de uitbraak van SARS vliegen minder mensen naar Hongkong en Singapore. Mede daardoor vertrokken 25 procent minder mensen naar het Verre Oosten. Ook de Verenigde Staten is een stuk minder populair. Op transatlantische vluchten zakte het aantal passagiers met 16 procent.

Kosten besparen doet de luchthaven door een vacaturestop in te voeren. Ook worden minder externe adviseurs ingehuurd. De investeringen die worden uitgesteld hebben betrekking op de bouw van nieuwe pieren. Investeringen in beveiliging en bagageafhandeling gaan gewoon door. De komende vijf jaar wil Schiphol in totaal 2 miljard euro investeren.

Verder vindt Cerfontaine dat de overheid de luchtvaartmaatschappijen moet helpen met de kosten voor beveiliging en verzekeringen. De Schiphol-directeur noemt het erg jammer dat de passagiersaantallen weer dalen, net nu zij waren aangetrokken na de aanslagen van 11 september 2001.