Frans en Duits treinverkeer plat (video)

BERLIJN/PARIJS - Het treinverkeer in Duitsland en Frankrijk is door stakingen ontregeld. In Duitsland hebben machinisten het werk neergelegd, omdat ze een forse loonsverhoging willen.

In Frankrijk zijn werknemers in het openbaar vervoer in staking gegaan uit protest tegen een hervorming van het pensioenstelsel.

Leden van de Duitse machinistenvakbond GDL zijn donderdagmorgen om 02.00 uur in staking gegaan. De staking duurt tot 11.00 uur en treft vooral het regionale en lokale treinverkeer.

Het is de derde staking van de GDL in twee weken tijd. Met de actie hoopt de machinistenvakbond 80 procent van het lokale en regionale treinverkeer in Duitsland stil te leggen.

Lonen

GDL, waarbij 34.000 machinisten zijn aangesloten, eist een forse loonsverhoging. De bond vindt dat de lonen in Duitsland te laag zijn in verhouding met andere Europese landen. De partijen praten al maanden over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor de machinisten.

Frankrijk

In Frankrijk legden werknemers bij de spoorwegmaatschappij SNCF en in de energiesector woensdagavond om 20.00 uur het werk neer voor een periode van 24 uur.

De SNCF liet donderdagmorgen vroeg weten dat er slechts 46 hogesnelheidstreinen reden. Het hadden er zevenhonderd moeten zijn. In Parijs reden er veel minder bussen en was er nauwelijks bedrijvigheid op de metrolijnen.

Sarkozy

De woede van de stakers is gericht tegen Sarkozy die af wil van een speciaal pensioensysteem voor honderdduizenden werknemers bij door de staat gecontroleerde bedrijven als de SNCF en het elektriciteitsbedrijf EDF.

Die werknemers kunnen nu na 37,5 jaar werken met pensioen. Sarkozy wil daar verandering in brengen en de mensen die onder de speciale regeling vallen pas na veertig jaar met pensioen laten gaan.

Frans en Duits treinverkeer plat

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie