'Toezicht overnames duur en ineffectief'

DEN BOSCH - Het toezicht op fusies en overnames vanuit de Europese Unie en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), is behalve ineffectief ook te duur.

Dit stelde hoogleraar en fusie-expert Hans Schenk van de Universiteit van Utrecht woensdag tijdens een lezing voor alumni van de universiteit. Eerder liet Schenk in een interview al weten dat hij vindt dat het toezicht op fusies en overnames vanuit Brussel tekortschiet. "Tussen 1995 en 2000 is er door Europese en Amerikaanse bedrijven voor 9000 miljard dollar over de balk gesmeten door maatschappelijk inefficiënte overnames."

Toch heeft Brussel sinds de oprichting van de fusietoezichthouder in 1989 maar welgeteld vijftien van de drieduizend onderzochte fusies tegengehouden, aldus Schenk. "In Nederland hield de NMa sinds het met fusietoezicht begon in 1997 maar één fusie tegen: die tussen de Jaarbeurs en de RAI."

Veel geld

In de tussentijd besteden de toezichthouders veel geld aan het onderzoeken van de fusies. "In Brussel zitten zo'n vierhonderd advocaten en economen die zich hiermee bezighouden. Ook bedrijven zijn voor de aanvraag van toestemming volgens Schenk veel geld kwijt aan advocaten en zakenbanken, die hen moeten begeleiden.

Grote bedrijven

Schenk ziet een oplossing in het toespitsen van het toezicht op de vijfhonderd grootste bedrijven, die de meeste invloed op de samenleving hebben. Overnames door deze ondernemingen moeten dan wel strenger getoetst worden dan nu het geval is. Een andere oplossing zou zijn dat de autoriteiten de fusie of overname laten plaatsvinden en pas na een jaar of vijf kijken naar de maatschappelijke implicaties hiervan. "De onderneming loopt dan het risico dat alles na die tijd weer teruggedraaid moet worden."

De hoogleraar is in gesprek met de NMa over het onderwerp. "Er is een debat in mijn vakgebied gaande of we fusies überhaupt moeten toetsen op 'het algemene belang'. We zijn hierover nog lang niet uitgepraat."

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie