Aboutaleb vindt ophef over boerka buitensporig

DEN HAAG - Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken vindt de ophef in de Tweede Kamer over problemen rond het dragen van een boerka "disproportioneel".

Volgens de staatssecretaris krijgen gemeenten maar sporadisch te maken met bijstandsgerechtigden die door het dragen van een boerka niet aan de slag kunnen komen.

Hij zei dat woensdagavond tijdens een overleg met de Kamer. Die nam eerder een motie aan waarin ze Aboutaleb opdroeg ervoor te zorgen dat gemeenten in dergelijke gevallen altijd korten op de bijstandsuitkering.

Aanleiding voor de motie was een rechterlijke uitspraak waarin de gemeente Diemen in het ongelijk werd gesteld nadat ze een vrouw met een boerka een korting had opgelegd.

Moeite

Een Kamermeerderheid heeft grote moeite met die uitspraak. Maar Aboutaleb wees erop dat de gemeente Diemen door de rechter werd teruggefloten omdat ze de regels niet goed had toegepast.

De staatssecretaris onderstreepte dat gemeenten een bijstandsgerechtigde bij verwijtbaar gedrag mogen korten op de uitkering, maar dat de persoon in kwestie dat besluit altijd mag aanvechten.

Hij kondigde aan dat hij "de vinger aan de pols" zal houden. Mochten situaties zoals in Diemen zich vaker voordoen, dan bekijkt hij of een wetswijziging nodig is.

Gekwetst

De PvdA-staatssecretaris toonde zich gekwetst door kritiek van met name VVD en PVV, die nu al actie wilden. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma noemde de opstelling van de bewindsman "slap en onacceptabel".

Volgens Aboutaleb, voormalig wethouder van Sociale Zaken in Amsterdam, wordt hem daarmee onrecht gedaan. "Ik ben een van de eersten in Nederland die boerkadraagsters opriep aan het werk te gaan."

Steun

De staatssecretaris kreeg steun van Ineke van Gent van GroenLinks. Volgens haar moet de Kamer "niet zo hysterisch doen"' over de boerka.

"Er wordt hier vaker over gesproken dan er boerka's in Nederland rondlopen."

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie