'Misdaadvoorstel' CDA afgewezen

DEN HAAG - Een wetsvoorstel van de CDA-fractie om kleine winkeliers een financiële bijdrage te geven als ze zich beveiligen tegen criminaliteit is afgewezen door de bewindslieden van Economische Zaken.

CDA-Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen diende bij de behandeling van de begroting een amendement in om hiervoor 12 miljoen euro uit te trekken. Staatssecretaris Frank Heemskerk "ontraadde" dit.

Hij ziet meer in zijn eigen aanpak om ondernemers te behoeden voor criminaliteit, waarbij hij uitgaat van samenwerking tussen ondernemers om hun buurt veiliger te maken. Hij verhoogde nog tijdens het debat het budget hiervoor van 1 miljoen naar 4 miljoen euro.

Jan ten Hoopen zei daarop "vooralsnog" vast te houden aan zijn eigen amendement, dat hij indiende samen met Pauline Smeets (PvdA) en SGP.

Ook PvdA en SGP houden vast aan het amendement, waarover in december gestemd zal worden.

Van der Hoeven

Minister Maria van der Hoeven ontraadde een amendement van Smeets om tien miljoen euro meer uit te trekken voor grensregio's.

Smeets wil voorkomen dat bedrijven in Limburg, Drenthe en Groningen hun heil zoeken over de grens, omdat ze in Duitsland en België meer subsidie krijgen.

Subsidiepot

Nederland heeft op zijn beurt een subsidiepot om dat tegen te gaan. Volgens Van der Hoeven is er geen aanleiding om die pot nu al te gaan spekken, maar ze is bereid om dat alsnog te doen als blijkt dat de nood aan de man komt.

Tip de redactie