MAASTRICHT - De Ierse prijsvechter Ryanair heeft zijn concurrent KLM Exel op de route naar Londen Stansted uit de markt gedrukt. KLM Exel, dat hoofdzakelijk zakenreizigers vervoert, zei maandag zijn vluchten op Stansted vanuit Eindhoven en Maastricht te staken. De maatschappij schrapt de vluchten vanaf dinsdag 22 april vanwege de hevige concurrentie op de route.

Ryanair maakte vorige week bekend het aantal vluchten vanaf Eindhoven naar Londen Stansted te verdubbelen. Daarnaast gaat de onderneming ook vanaf Maastricht Aachen Airport op de bestemming bij Londen vliegen. KLM Exel zegt deze lijnen door de opmars van Ryanair niet met winst te kunnen exploiteren. De luchtvaartmaatschappij leed de afgelopen jaren al verlies op de routes naar Stansted.

Toeristen

Hoewel het bedrijf op zakenreizigers mikt, zegt het dat juist op de route naar Stansted steeds meer toeristen boeken. Ryanair richt zich vooral op toeristen die goedkoop willen vliegen. Een woordvoerder van de luchthaven Maastricht spreekt tegen dat KLM Exel meer toeristen vervoert en stelt dat Ryanair de maatschappij niet in de weg zit.

KLM Exel, dat voor 60 procent in handen is van de Amsterdamse investeringsmaatschappij Imca, verwijt de luchthavens van Eindhoven en Maastricht dat het zijn vluchten moet schrappen. Volgens de maatschappij hebben beide luchthavens Ryanair alle ruimte geboden, zonder goed met KLM Exel te overleggen.

Prijsbreker

Volgens de woordvoerder van de luchthaven in Maastricht is KLM Exel op de hoogte gebracht van de plannen om een prijsbreker binnen te halen. "We hebben geen namen genoemd, maar dat is gebruikelijk in deze wereld. Alle regionale luchthavens om ons heen zijn bezig meer goedkope vluchten te krijgen. We moesten nu iets doen, voordat we de boot compleet missen. KLM Exel wist dat."