Honderden ontslagen door sluiting fabriek Cordis

RODEN - Cordis, producent van hoogwaardige cardio-apparatuur in Roden, sluit eind 2008 de poorten. Hierdoor komen volgens het bedrijf 660 mensen op straat te staan. De bonden spreken van ruim 700 ontslagen.

Cordis bevestigt het voornemen de vestiging in Roden te sluiten. De sluiting is een onderdeel van een wereldwijde strategieverandering. Dit zegt Shannon Unrein, General Manager van de Cordisvestiging in Roden.

"Ik begrijp de noodzaak tot een wereldwijde nieuwe strategische aanpak voor Cordis, maar ik wil benadrukken dat de medewerkers in Roden altijd goed hebben gepresteerd. We begrijpen de impact die deze aankondiging heeft op al onze medewerkers, hun familie en op de gemeenschap in Roden", aldus Unrein.

Geschokt

Burgemeester Hans van der Laan, van de gemeente Noordenveld, reageert geschokt op het bericht dat Cordis zijn poorten in Roden gaat sluiten. De burgemeester zegt persoonlijk door de directie van Cordis op de hoogte te zijn gebracht.

"We hadden na de reorganisatie in 2005 wel een bang vermoeden dat dit eraan zat te komen. Maar je blijft toch hopen op een betere afloop, aldus Van der Laan. De burgemeester zegt door de directie van Cordis te zijn verzekerd dat het bedrijf beschikt over een goed sociaal plan en haar uiterste best zal doen voor de 660 werknemers.

Werkgelegenheid

Met het verdwijnen van Cordis uit Roden komt een eind aan een periode van bijna veertig jaar goede werkgelegenheid voor de regio. In hoogtijdagen was Cordis goed voor ruim 15 procent van de Roder werkgelegenheid. "Het zal voor de gemeente een flinke klus worden om het gat, dat Cordis achterlaat, weer op te vullen, aldus Van der Laan.

Woensdagmiddag zijn de werknemers van de katheterfabriek geïnformeerd. Cordis is een dochter van het Amerikaanse farmacieconcern Johnson & Johnson. Dat concern stelt dat de sluiting een gevolg is van de toegenomen concurrentie, stijgende prijzen en het terugvallen van de wereldwijde markt voor medische producten.

Aderlating

De werkgelegenheid verdwijnt in zijn geheel naar Mexico en Amerika. De sluiting van Cordis, die wordt gezien als verreweg de grootste industriële werkgever in de regio, is een aderlating voor de werkgelegenheid in het Noorden.

Hans Hulshoff, bestuurder van FNV Bondgenoten: "In de afgelopen twee jaar zijn al circa 500 werknemers bij een reorganisatie betrokken geweest. Maar met een sluiting heeft niemand rekening gehouden. Een regelrechte ramp voor de werkgelegenheid in het noorden van het land."

Gevolgen

CNV-bestuurder Piet Fortuin denkt dat de gevolgen nog verder strekken: "Denk aan alle toeleveringsbedrijven, aan alle werkgelegenheid er omheen. Ik vrees dat hier in totaal zeker 2000 arbeidsplaatsen mee zijn gemoeid. Een dreun voor de hele regio."

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie