Schadeclaims tegen justitie centraal afgehandeld

DEN HAAG - Burgers die zich benadeeld voelen door optreden van justitie of politie kunnen binnenkort bij één centraal punt terecht voor een schadevergoeding.

Het landelijke hoofdkantoor van het Openbaar Ministerie (OM) wordt verantwoordelijk voor de afhandeling van schadeclaims.

Wetsvoorstel

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) woensdag ter consultatie heeft rondgestuurd. De nieuwe wet moet een einde maken aan de veelheid van instanties die zich momenteel nog bezighouden met schadevergoedingen, waaronder het Centraal Justitieel Incassobureau en politiekorpsen.

Behalve om een financiële tegemoetkoming kunnen mensen straks ook vragen om de publicatie van de rechterlijke uitspraak over de schadevergoeding. Op die manier kan worden geprobeerd reputatieschade te beperken. Ook immateriële schade wordt immers vergoed.

Arrestatieteam

De schade kan bijvoorbeeld ontstaan doordat een arrestatieteam hardhandig een verkeerde woning binnenvalt of doordat iemand ten onrechte als verdachte wordt bestempeld. Het parket-generaal van het OM zal al dit soort zaken straks afhandelen. Ingewikkelde procedures worden doorgestuurd naar de strafsector van de rechtbank en het gerechtshof zal beroepsprocedures behandelen.

Gewezen verdachten kunnen alleen aanspraak maken op een vergoeding als zij niet veroordeeld zijn. De schaderegeling staat ook open voor andere gedupeerden, zoals bijvoorbeeld een toevallige voorbijganger die gewond raakt door een politiekogel.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie