BRUSSEL - De Europese Commissie vermoedt dat de centrale afhandelaar van het effectenverkeer in Duitsland, Clearstream Banking AG, te hoge prijzen berekent aan nieuwkomers uit het buitenland. De Commissie kondigde maandag een een onderzoek aan tegen Clearstream, de voormalige Kassenverein, die een dochter is van de Duitse effectenbeurs.

Clearstream zou aan Euroclear, de afhandelaar van obligaties van Euronext, meer geld vragen voor de afwikkeling van een effectentransactie dan aan de 'traditionele' effectenafhandelaars in het buitenland. Ook duurde het zeer lang voordat Euroclear toegang kreeg tot de infrastructuur van Clearstream.

In Nederland is de Kas Bank (voorheen Kas-Associatie) van oudsher met de effectenafhandeling belast en het is nog steeds een grote partij. Een woordvoerder licht toe dat het destijds ook voor Kas heel wat voeten in aarde had om in Duitsland een vergunning te krijgen. Hij verklaart dat uit een andere strategie: de Duitsers willen de hele afhandeling (clearing, afrekening en bewaring) 'verticaal' integreren, terwijl de Euronext-beurzen (waaronder Amsterdam) juist horizontaal willen integreren, over de grenzen heen.

De Commissie onderzoekt of ook elders in de EU nieuwkomers worden gehinderd. Daarvoor bestaan volgens een woordvoerder nog geen heldere aanwijzingen. De Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil dat het qua afhandelingskosten niet uitmaakt of iemand een effect koopt in eigen land of op een beurs elders in de EU.