Heineken en Carlsberg azen op Scottish & Newscastle

AMSTERDAM - De bierbrouwers Heineken en Carlsberg willen de Britse branchegenoot Scottish & Newcastle (S&N) inlijven. De twee willen daarvoor een consortium oprichten.

Dat hebben de beide bedrijven woensdag bekendgemaakt.

Gedwongen

Het nieuws over de voorgenomen overname kwam woensdag niet op een zelfgekozen moment. Heineken werd door de Britse beursautoriteiten gedwongen een persbericht uit te geven over de gezamenlijke plannen met het Deense Carlsberg. Dat zei de woordvoerder van Heineken woensdag.

Heineken kan nog geen nadere toelichting geven op de plannen, gezien het stadium waarin de gesprekken met Carlsberg zich bevinden, aldus de woordvoerder.

Koersstijging

Aanleiding voor de actie van de beurswaakhond in Londen was de koersstijging van het aandeel Scottish & Newcastle. Na de bevestiging van de plannen schoot de koers van het bieraandeel verder omhoog en stond woensdagmiddag 18,8 procent hoger dan het slot van dinsdag. "Het nieuws verscheen opeens bij een internationaal persbureau", aldus de woordvoerder van Heineken.

De laatste grote overname van Heineken was in 2003, toen het de Oostenrijkse brouwer BBAG inlijfde voor 1,9 miljard euro.

Reactie S&N

Scottish & Newcastle reageerde negatief op een eventuele overname door de brouwers. "We hebben niet gevraagd om zo'n bod. Het is niet welkom", zo liet de onderneming weten.

S&N zei vertrouwen te hebben in een zelfstandige toekomst. "We roepen aandeelhouders op om op dit moment geen actie te ondernemen", stelde het bedrijf in een verklaring.

Tip de redactie