'OV-chipkaart straks ook geldig in taxi'

DEN HAAG - Inzittenden van een taxi kunnen binnen een paar jaar waarschijnlijk de rit betalen met de ov-chipkaart. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Huizinga voelt er niets voor om de elektronische betaalmogelijkheid verplicht te stellen voor taxiondernemers. Dat zou nieuwe regelgeving betekenen, terwijl het kabinet juist minder regels voorstaat. De bewindsvrouw wil verder dat de invoering van de chipkaart in het openbaar vervoer succesvol moet zijn afgerond, voordat nieuwe toepassingen in beeld komen.

Stap voor stap voeren de openbaar vervoerbedrijven sinds enige tijd de ov-chipkaart in. Met ingang van 2009 moet de kaart overal zijn ingevoerd en komt de strippenkaart te vervallen als vervoersbewijs.

Pinpas

In de eerste helft van 2010 wil Huizinga bekijken of de kaart ook in de taxi kan worden gebruikt. De staatssecretaris hoopt dat de sociale veiligheid verbeterd door het nieuwe elektronische betaalmiddel. Klanten hoeven immers geen contant geld meer bij zich te hebben om te betalen voor hun rit en chauffeurs hebben dan ook geen grote bedragen meer bij zich. Veel taxichauffeurs beschikken nu overigens al over apparatuur waardoor klanten met pinpas of creditcard kunnen betalen.

Veiligheid

Huizinga kondigt in haar brief nog een aantal andere maatregelen aan om de sociale veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren. Ze verwacht dat de veiligheidssituatie vooruit gaat door de ov-chipkaart, omdat de grotere stations straks allemaal zijn voorzien van poortjes. Zwartrijders, de bron van veel ellende in het openbaar vervoer, worden daardoor een zeldzamer fenomeen.

Het Openbaar Ministerie gaat komend jaar nieuwe richtlijnen opstellen voor de aanpak van zwartrijders. Dat is nodig in verband met de invoering van de ov-chipkaart.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie