NEW YORK - De supermarktketen Wal-Mart was vorig jaar opnieuw het bedrijf met de grootste omzet in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van het blad Fortune van de vijfhonderd grootste ondernemingen.

Wal-Mart zag zijn omzet vorig jaar met 12 procent stijgen naar ,5 miljard dollar. Dat is 60 miljard dollar meer dan de nummer twee op de lijst, autoproducent General Motors. GM wisselde van plaats met oliemaatschappij ExxonMobil. Ford staat vierde en het conglomeraat General Electric schoof een plaats op naar nummer vijf.

Doordat het minder gaat met de economie daalde de gemiddelde omzet van de vijfhonderd bedrijven (met 6 procent). Sinds 1955, toen Fortune met de lijst begon, is dat nog maar zes keer gebeurd. Samen waren de bedrijven goed voor een omzet van 6,95 biljoen dollar. Hun gezamenlijke winst kwam vorig jaar uit op 69,6 miljard dollar, een daling van 66 procent.

Volgens de opstellers van de lijst onderstreept de toppositie van Wal-Mart dat de Amerikanen behoefte hebben aan betaalbare spullen. De lijst bevat 36 nieuwkomers, waaronder telecombedrijf AT&T Wireless Services. Ook verdwenen er enkele bekende namen. Daaronder waren de energiereus Enron, vorig jaar nog goed voor de vijfde plaats, en telecombedrijf WorldCom (42). Beide ondernemingen gingen over de kop nadat was gebleken dat er op grote schaal in de boeken was geknoeid.

In de toptien van de Fortunelijst is verder niet zoveel veranderd. Door het verdwijnen van Enron schoven behalve General Electric ook Citigroup, ChevronTexaco, IBM en Verizon Communications een plek op. Verzekeraar American International Group steeg van twaalf naar negen.