Prijs lpg stijgt naar nieuw record

AMSTERDAM - De prijs van lpg is heeft dinsdag een nieuw record bereikt. De gemiddelde adviesprijs voor een liter lpg steeg naar 63,6 eurocent. Dat meldt consumentencollectief United Consumers woensdag.

"Bij lpg is het de afgelopen periode erg hard gegaan", zegt directeur Paul van Selms. "Vier jaar geleden kostte een liter autogas iets meer dan 35 cent. Nog even en dan is de brandstof dubbel zo duur geworden."

Olieprijs

De stijging heeft te maken met de hoge olieprijs van dit moment. De olieprijs schommelde dinsdag rond de grens van 88 dollar per vat en heeft daar zelfs kortstondig boven gestaan.

Irak

De oliemarkt maakt zich zorgen over berichten dat het Turkse leger een aanval wil uitvoeren op Koerdische rebellen in Noord-Irak. Het noorden van Irak is een olierijk gebied en door het zuiden van Turkije lopen veel oliepijpleidingen. Verder baren ook de lage olievoorraden in de Verenigde Staten en de zwakke dollar de oliehandelaren zorgen.

Speculaties

De organisatie van olie exporterende landen OPEC zei dinsdag bezorgd te zijn, maar is van mening dat de torenhoge olieprijs vooral het gevolg is van speculaties.

Er is volgens OPEC geen sprake van een tekort aan ruwe olie. De kans dat OPEC op korte termijn de productie verhoogt, lijkt dan ook klein.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie