Studenten vrezen catastrofe na afschaffen beurs

AMSTERDAM - De afschaffing van de basisbeurs voor studenten zal een catastrofale terugloop van het aantal studenten tot gevolg hebben. Daarvoor waarschuwen de studentenorganisaties ISO en LSVb nadat dinsdagavond bekend werd dat de basisbeurs mogelijk wordt afgeschaft.

Zij delen de mening van de SP dat het lerarentekort in basis- en voortgezet onderwijs wordt verminderd door het creëren van een nieuw probleem.

De afschaffing van de beurs is een van de mogelijke maatregelen om het lerarentekort op te lossen, zei een woordvoerder van minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag. De salarissen van leraren kunnen met het vrijgekomen geld omhoog. Studenten zouden hun studie volledig van een lening moeten betalen. Voor wie de schuld na de studie niet kan terugbetalen, wordt de lening omgezet in een gift.

Schade

"Het is van de zotte dat leraren salarisverhoging krijgen uit de beurs van de student", stelt de ISO. "Door deze maatregel wordt onherstelbare schade toegebracht aan de toegankelijkheid van het onderwijs. Het is onbegrijpelijk dat een kabinet dat juist de uitval in het onderwijs wil tegengaan en meer participatie van allochtonen wil verhogen deze maatregel wil nemen."

De minister bespreekt zijn ideeën woensdag met minister van Financiën Wouter Bos (PvdA).

Tip de redactie