Air France breidt samenwerking Delta Air Lines uit

PARIJS - De Franse luchtvaartmaatschappij Air France versterkt zijn samenwerking met het Amerikaanse Delta Air Lines door middel van een joint venture op het gebied van transatlantisch vervoer. Dat maakte de Nederlands-Franse groep Air France-KLM, waartoe de luchtvervoerder behoort, woensdag bekend.

De uitbreiding van de samenwerking gaat in april 2008 van start. Aanvankelijk vallen vluchten tussen de thuisbases van Air France en Delta Air Lines, en van Londen Heathrow naar de Verenigde Staten eronder. Vanaf 2010 geldt dat ook voor vluchten tussen diverse andere bestemmingen in de VS en Europa.

Air France verwacht in de eerste fase van de nieuwe joint venture met Delta een jaarlijkse omzet van circa 1,5 miljard dollar. In de tweede fase moet dat oplopen tot meer dan 8 miljard dollar per jaar. Air France-KLM en Delta Air Lines zijn al partners in de Sky Team-alliantie, waartoe onder meer ook Northwest Airlines en Alitalia behoren.

Geliberaliseerd

Komend voorjaar wordt het luchtvervoer tussen Europa en de VS geliberaliseerd dankzij het luchtvaartverdrag Open Skies. Europese en Amerikaanse maatschappijen mogen dan landen op praktisch elke luchthaven in de VS en Europa. Air France-KLM wil daarvan maximaal profiteren door samenwerking met Amerikaanse partners.

De nauwere samenwerking met Delta Air Lines leidt volgens bestuursvoorzitter Jean-Cyril Spinetta van Air France-KLM tot een ruimere keuze uit routes en vertrektijden voor reizigers. "Samen kunnen wij onze klanten een uitstekende transatlantische service bieden", aldus de Fransman.

Tip de redactie