DEN HAAG - De bestuursvoorzitter van Ageon, D. Shepard, heeft zijn collega's afgelopen jaar het nakijken gegeven. Shepard verdiende in 2002 drie keer zoveel als de andere leden van de raad van bestuur. Zijn bonussen meegerekend, haalde de Aegon-topman ruim miljoen euro binnen.

Dat blijkt maandag uit het jaarverslag van de verzekeraar. De bestuursleden P. van de Geijn en J. Streppel kwamen het dichtst in de buurt van het topsalaris van hun voorzitter. Beide bestuurders verdienden 710.000 euro.

Alle leden van de raad van bestuur zijn er in 2002 op achteruit gegaan, voornamelijk omdat de bonussen lager zijn uitgevallen. Het omvangrijke optiepakket kan de Aegon-top niet gebruiken om de inkomsten op peil te houden. De vier bestuurders beschikken samen over ruim twee miljoen opties op aandelen Aegon. De laagste uitoefenprijs is echter 26,70 euro, terwijl het aandeel maandagmiddag iets boven de 7 euro noteerde. Zolang de koers niet boven de 26,70 euro uitkomt, zijn de opties waardeloos.

De verzekeraar heeft afgelopen jaar diep in de buidel moeten tasten voor het vertrek van ex-topman K. Storm. Aegon legde 1,5 miljoen euro opzij voor het pensioen van Storm, die nu commissaris is bij de verzekeraar. Ter vergelijking: de pensioenlasten van grootverdiener Shepard bedroegen 287.000 euro.