Kamermeerderheid tegen nieuwe taxitarieven

DEN HAAG - De invoering van de nieuwe taxitarieven op 1 november staat mogelijk op losse schroeven. In de Tweede Kamer tekent zich een ruime meerderheid af die aandringt op een nieuw tariefvoorstel op uiterlijk 1 maart 2008.

De betrokken motie van de SP komt donderdag in stemming. Dinsdag bleek dat niet alleen het CDA van plan is de motie te steunen, maar ook de VVD.

De liberalen waren tot nu toe warm voorstander van de plannen van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer, ChristenUnie).

Gedonder

Maar volgens Helma Neppérus (VVD), die de in het buitenland verblijvende collega Paul de Krom verving, is er veel minder overeenstemming over de nieuwe tarieven dan Huizinga stelt. Zo heeft brancheorganisatie KNV een kort geding aangekondigd.

"Als er zoveel gedonder is, kun je de tarieven beter even uitstellen", aldus Neppérus.

Juli

De tarieven zouden aanvankelijk in juli ingaan, maar na aanpassingen werd dat dus later. Nu staan de tarieven, waarbij voortaan alleen de gereden kilometers worden verrekend, onder druk.

De bewindsvrouw verdedigde de plannen, die voortvloeien uit een wet waar de Kamer in januari nog unaniem achter stond, betoogde zij fel. "We moeten nu doorpakken." Huizinga beriep zich ook op steun van consumenten- en taxiorganisaties.

Mastwijk

Maar Kamerlid Jan Mastwijk van regeringsfractie CDA, die al langer morrelt aan haar voorstellen, gaf niet thuis. Mastwijk zei dat bij de uitwerking van de wet problemen zijn gerezen, zoals over de wachttijd.

"Ik heb me dat niet eerder gerealiseerd." Hij zou daarom zijn fractie willen voorstellen de motie van de SP-oppositie te steunen.

Motie

De staatssecretaris wilde niet zeggen wat ze doet als de motie wordt aanvaard: uitvoeren of naast zich neerleggen. Het zou de tweede keer in korte tijd zijn dat Huizinga wordt geconfronteerd met een Kamermeerderheid die tegen is.

Deze zomer nam de Kamer een motie aan die het verplicht aanbesteden van het openbaar vervoer in de grote steden terugdraaide.

Tip de redactie