Eén op zes moet no-claim terugbetalen

AMSTERDAM - Tien tot twintig procent van de Nederlanders moet de uitgekeerde no-claim terugbetalen. Die schatting doet een woordvoerder van zorgverzekeraar Menzis dinsdag.

Klanten kregen voor 1 april geld terug van hun verzekeraar als ze weinig ziektekosten hadden gemaakt. Door late rekeningen van ziekenhuizen kan dat bedrag nu worden teruggevorderd.

Aangepaste rekening

In sommige gevallen kan het voorkomen dat mensen moeten bijbetalen. Menzis zegt dat bij de teruggave in het voorjaar werd gemeld dat het bedrag onder voorbehoud was. Alle zorgverzekeraars versturen in het najaar een aangepaste rekening.

Bij verzekeraar UVIT, een fusie van Univé, VGZ, IZA en Trias, moeten 114 duizend klanten hun no-claim terugbetalen. Het totaal aantal klanten dat een bijgestelde rekening krijgt wordt pas bekend in maart volgend jaar. Menzis kon niet aangeven hoeveel verzekerden een brief krijgen.

Klanten

De zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om voor 1 april geld terug te geven aan klanten als deze minder dan 255 euro aan zorgkosten hebben gedeclareerd. Rekeningen van ziekenhuizen komen soms nog 'ver' daarna binnenstromen.

De no-claimregeling bestaat dit jaar voor het laatst. Menzis verwacht daarom dezelfde problemen nog een keer. De no-claim wordt vervangen door een verplicht eigen risico van 150 euro per jaar.

Bedrag

Begin 2005 werd de no-claimregeling ingevoerd. Wie geen zorgkosten declareert, krijgt aan het einde van het jaar 255 euro terug. Wie een gedeelte van het geld opmaakt, ontvangt het resterende bedrag.

Huisartsbezoeken, kraamzorg, verloskundige zorg en de griepprik voor risicogroepen worden niet van de no-claim afgetrokken.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie