'We kunnen best zonder 100-eurobiljet'

ROTTERDAM - Als het aan de Erasmus Universiteit ligt, kunnen we best zonder het biljet van honderd euro. Economen hebben becijferd dat het betaalverkeer wel veel minder efficiënt verloopt als het biljet van vijftig euro zou ontbreken.

Geen briefjes van honderd of zelfs van tien euro leidt volgens de onderzoekers "nauwelijks tot extra inefficiëntie".

In een aantal rapporten wijst het Econometrisch Instituut er op dat winkeliers het biljet van honderd euro in de ban hebben gedaan. Er komen ook geen briefjes van honderd uit de pinautomaat.

"Theoretisch zou het ontbreken van briefjes van tien en honderd maar een beetje minder efficiënt zijn. Dat beetje is in beide gevallen even groot", legt hoogleraar Philip Hans Franses uit. Zonder briefjes van twintig en vijftig zijn we veel meer onthand.

Inspanning

De economen achten de coupurereeks van de euro (1-2-5,10-20-50) een zo goed als optimale reeks. Dat betekent dat mensen met zo min mogelijk inspanning zoveel mogelijk transacties kunnen doen.

Bij een efficiënte transactie gaat er zo min mogelijk geld over en weer. Het oude Nederlandse systeem met de kwartjes en rijksdaalders was volgens de economen minder efficiënt.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie