Fraude kost bedrijven steeds meer geld

AMSTERDAM - De financiële schade die bedrijven wereldwijd lijden als gevolg van bedrijfsfraude of criminaliteit is in de afgelopen twee jaar met 40 procent gestegen.

Ongeveer de helft van de daders komt uit het bedrijf zelf. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde studie van accountants- en advieskantoor PricewaterhouseCoopers (PWC).

Het door bedrijven geleden directe financiële verlies is in de afgelopen twee jaar gestegen met 40 procent van 1,2 miljoen euro naar 1,7 miljoen euro.

Vatbaar

"Het wereldwijde totale schadebedrag aan ontdekte diefstallen, verduistering, corruptie en bedrijfsspionage bedraagt ten minste 5,6 miljard euro", aldus PWC. De studie wijst uit dat vooral grotere ondernemingen vatbaar zijn voor fraude.

Onderzoek

PWC doet om de twee jaar onderzoek naar de gevolgen van bedrijfsfraude. De studie is verricht onder 5400 bedrijven, waaronder 150 Nederlandse ondernemingen.

In Nederland daalde het gemiddelde directe schadebedrag van 3,95 miljoen euro naar 2,45 miljoen euro. Daarmee blijft Nederland boven het gemiddelde in West-Europa, dat ligt op 2,02 miljoen euro.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie