Acties bij Unilever voortgezet

ROTTERDAM - De stakingen bij Unilever worden voor onbepaalde tijd voortgezet. Niet iedereen staakt tegelijkertijd, maar dagelijks liggen één tot alle zes de fabrieken van het concern in Nederland stil.

Ook afdelingen kunnen besluiten het werk neer te leggen. Dit heeft Lucas Vermaat van FNV Bondgenoten maandag laten weten.

Onvoorspelbaar

Maandag lag de fabriek in Loosdrecht stil. Dinsdag is het de beurt aan Vlaardingen, aldus Vermaat, die maandag overleg voerde met de actiecomités. "Het is de bedoeling dat de acties een onvoorspelbaar geheel worden."

Unilever kondigde vorige week de sluiting aan van de fabrieken in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht, terwijl de vakbonden in de vastgelopen cao-onderhandelingen juist baangaranties eisten.

Staking

Afgelopen woensdag begon in de avonduren een 40-urige staking in alle zes de Unileverfabrieken uit protest tegen de sluiting en de vastgelopen cao-onderhandelingen. In de loop van vrijdag werd het werk hervat. Maandag werden de acties op lokaal niveau voortgezet.

Unilever, dat in augustus al aankondigde in vier jaar tijd wereldwijd 20.000 banen te schrappen, noemt de sluiting onvermijdelijk. Maar FNV Bondgenoten ziet geen enkele reden om vestigingen te sluiten.

Totale sluiting

Vermaat denkt bovendien dat het niet bij drie fabrieken blijft. Volgens hem is Unilever van plan alle zes de fabrieken in Nederland te sluiten. Hij heeft dit vernomen uit "aandeelhoudersbronnen".

In België wordt binnenkort ook actie gevoerd bij Unilever, aldus Vermaat. Eind november is er een internationale actieweek tegen banenverlies bij het concern en op 4 december een internationale actie in Rotterdam.

Tip de redactie