Airbus levert eerste 'superjumbo' af (video)

TOULOUSE - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft maandag het eerste exemplaar van de reusachtige nieuwe A380 overhandigd aan Singapore Airlines. De overdracht vond plaats in het hoofdkwartier van Airbus in Toulouse.

Volgens de topman van Singapore Airlines Chew Choon Seng is de luchtvaart met de introductie van de A380 aan "een nieuw hoofdstuk" begonnen. De dubbeldeks A380, ook wel 'superjumbo' genoemd, is het grootste passagierstoestel ter wereld.

Er passen ruim achthonderd mensen in, maar naar verwachting beperken de meeste maatschappijen het aantal passagiers tot tussen de vierhonderd en vijfhonderd. KLM heeft nog geen orders voor de A380 geplaatst, partner Air France heeft er wel twaalf besteld.

Singapore

De kersverse eigenaar vliegt de eerste A380 dinsdag over naar zijn thuisbasis Singapore. Op 25 oktober vindt van daar uit de eerste commerciële vlucht plaats. Het toestel vliegt dan naar Sydney in Australië.

Miljoen euro

De tickets voor die historische vlucht zijn geveild via het internet tegen prijzen tot bijna 1 miljoen euro per stuk. De opbrengst is bestemd voor een goed doel.

Singapore Airlines onthulde maandag ook hoe het de cabines van zijn A380's laat inrichten. Het bedrijf heeft gekozen voor een ruime stoelopstelling, waarmee 471 passagiers in drie prijsklassen vervoerd kunnen worden. Dat betekent volgens de luchtvervoerder meer ruimte en comfort in alle klassen.

Vertraging

De levering van de A380 liep door technische problemen twee jaar vertraging op. Er werd onder meer een ontwerpfout gemaakt in de ruim 500 kilometer lange bedrading van het toestel. Dat kostte Airbus miljarden euro's.

Banen

De problemen kostten vorig jaar topman Christian Streiff de kop en dwongen moederconcern EADS tot een herstructurering waardoor 10.000 banen verdwijnen.

Airbus levert superjumbo af

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie