AMSTERDAM - Kabelbedrijf UPC is in 2002 diep in de rode cijfers beland. Het verlies kwam uit op 2,24 miljard euro, mede door een afschrijving op bezittingen van 1,85 miljard euro. De onderneming deed het beter dan een jaar eerder. Toen was het verlies 4,4 miljard euro.

Operationeel bleef UPC uit de rode cijfers. De winst voor aftrek van posten als afschrijving, rente, belastingen en reorganisatiekosten kwam uit op 284 miljoen euro, zo maakte UPC maandag bekend. Dat was zoals verwacht.

Bij de afsluiting van het derde kwartaal zei de onderneming uit te gaan van een operationele winst van 278 miljoen euro. In 2001 was er nog sprake van een operationeel verlies van circa 162 miljoen euro.

Winst

Verlies is niet ongebruikelijk bij UPC. De kabelonderneming heeft in haar zevenjarige bestaan nog nooit een jaar afgesloten met nettowinst.

In 2002 nam de totale omzet toe met 15 procent naar circa 1,4 miljard. De omzet in telefonie-, kabel- en internetactiviteiten steeg met 14 procent naar ruim 1,2 miljard euro.

Voor dit jaar voorspelt UPC een totale omzetgroei van 12 procent. Hiervan realiseert het bedrijf 2 tot 4 procent in het eerste kwartaal. In 2003 verwacht de onderneming verder een operationele winst van 525 miljoen. De investeringen komen uit op miljoen.