NEW DELHI - India veroordeelt de arrestatie van medewerkers in de automatisering. Het land noemde zaterdag een actie van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) afgelopen woensdag een overtreding van de normen van de Wereldhandelsorganisatie.

Het ICT-bedrijf I-Flex Solutions, met onder meer een vestiging in Amsterdam, wordt ervan verdacht werknemers van buiten de EU illegaal aan het werk te hebben. De dienst pakte drie verdachten van het bedrijf op.

Illegalen

I-Flex Solutions zou illegalen bij financiële instellingen aan het werk hebben gezet om computerprogramma's te installeren. Bij die klanten van het ICT-bedrijf zijn twaalf vermoedelijk illegale werknemers, dus zonder werkvergunning, aangetroffen. Het bedrijf zendt naar schatting tientallen steeds wisselende werknemers uit naar de financiële instellingen.

Economisch protectionisme

Een woordvoerder van het Indiase ministerie van externe aangelegenheden noemde de zaak zaterdag economisch protectionisme. India heeft het protest aan de Nederlandse ambassadeur in New Delhi en aan de Indiase ambassade in Den Haag kenbaar gemaakt.

India was een populair land om medewerkers voor de ICT-industrie te werven. Vooral enkele jaren geleden, voor het ineenstorten van de automatiseringsmarkt, werden veel mensen naar Nederland gehaald. Het opleidingsniveau is hoog. Bovendien vragen mensen uit India doorgaans minder hoge lonen. Destijds werd er gevochten om deze specialisten.