DEN HAAG - Winkeliers beginnen een rechtszaak tegen het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Volgens hen stelt de privacywaakhond ten onrechte dat de detailhandel misbruik maakt van het waarschuwingsregister voor frauderende medewerkers.

Een woordvoerder van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) benadrukte donderdag echter dat winkeliers gewoon werken volgens de afspraken van het CBP.

Volgens de raad handelt het college onzorgvuldig en probeert het de eerder verleende vergunningen terug te draaien, wat voor verwarring en onbegrip bij de winkeliers leidt.

"Het CBP blundert in de hele procedure", aldus de zegsman.

Profiteren

Sinds begin dit jaar mogen er geen nieuwe winkeliers meer worden toegelaten in het waarschuwingssysteem, terwijl bedrijven volgens de woordvoerder juist profiteren van de preventieve werking die ervan uitgaat.

Ongeveer zestig ketens die willen meedoen, mogen dat nu niet. De RND wil via de rechter afdwingen dat het register op korte termijn voor alle winkeliers wordt opengesteld.

Fraudezaken

De detailhandel telt volgens de woordvoerder jaarlijks tussen de 3000 en 4000 fraudezaken met een totale waarde van 190 miljoen euro. Door het register daalt de schade door fraude.

Een werknemer die fraude pleegt, wordt pas geregistreerd nadat betrokkene is ontslagen en aangifte bij de politie is gedaan. Ondernemers kunnen in het register kijken of een sollicitant daarin voorkomt.

Misstanden

Het CBP stelde vorige maand dat aan opname in het systeem vrijwel geen structurele wanprestaties of ernstige misstanden ten grondslag liggen. In 31 procent van de gevallen gaat het om kleine vergrijpen met een schade van 20 euro of minder.

Ernstig delict

De winkeliers vinden echter dat elke vorm van fraude en diefstal een ernstig delict is, omdat het essentieel is dat zij hun personeel kunnen vertrouwen.

"De waarde van het gestolen geld of goed maakt dit niet anders." De RND wil het CBP ook aansprakelijk stellen voor de schade die is geleden door de actie van het college.

CBP

Een woordvoerster van het CBP hield echter vol ,,dat ze ver buiten hun vergunning treden'' die is afgegeven voor gevallen van fraude, ernstige misstanden en structurele wanprestaties. Dat staat volgens haar ook in de handreiking voor deelnemende bedrijven.