AMSTERDAM - De aandelenuitgifte van Fortis voor de financiering van een deel van de overname van ABN Amro is geslaagd. Fortis meldde donderdag 13,4 miljard euro te hebben opgehaald met de zogenoemde claimemissie.

De opbrengst komt volgens de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar "iets lager" uit door de kosten van de emissie.

Korting

Op bijna 98 procent van de zogenoemde claimemissie is ingeschreven door aandeelhouders, die een fikse korting kregen. Fortis gaf aan hen 878 miljoen nieuwe aandelen uit tegen een prijs van 15 euro.

De overige 2 procent van de aandelen werd volgens Fortis snel verkocht via verschillende zakenbanken voor 23,70 euro. Dat is 0,10 euro minder dan de aandelenprijs van Forits donderdag in de middaghandel.

Overnamesom

Woensdag werd bekend dat het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander het bod van bijna 72 miljard euro op ABN Amro definitief doorzet. Van de totale overnamesom neemt de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar 24 miljard euro voor zijn rekening.

Fortis krijgt daarvoor het Nederlandse kantorennetwerk van ABN Amro, het onderdeel vermogensbeheer en het asset management (beheer van effectenportefeuilles).

Verkopen

Het geld dat Fortis na de emissie nog nodig heeft, verwerft de bankverzekeraar door na een geslaagde overname delen van ABN Amro te verkopen. Ook doet Fortis eigen onderdelen die het bedrijf minder belangrijk acht van de hand.

De afwikkeling van de emissie vindt plaats op 15 oktober. De nieuw uitgegeven aandelen zijn ook vanaf die dag verhandelbaar.