AMSTERDAM - Bijna de helft van de studenten betaalt meer dan wettelijk is toegestaan voor woonruimte. Ruim een vijfde deel van die groep betaalt meer dan honderd euro per maand te veel.

Soms zouden die bedragen zelfs oplopen tot meer dan driehonderd euro. Dat stelt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

De LSVb vermoedt dat veel studenten hun huisbaas niet durven aan te spreken op de woekerhuren die soms worden gevraagd. De vakbond pleit daarom voor strenger toezicht door de overheid op het doen en laten van huisbazen. Ook de brandveiligheid zou in veel kamers te wensen overlaten.

Alarm

Eind vorige maand werd een website gelanceerd waarop studenten de huurprijs van hun kamer kunnen controleren op prijs, brandveiligheid en huurtoeslag. Amper twee weken later ziet de studentenvakbond zich al genoodzaakt alarm te slaan.

Van de ruim 1800 studenten die hun huurprijs checkten, zou bijna de helft meer betalen dan is toegestaan volgens het puntenstelsel. Zo zou een studentenkamer gemiddeld 14,15 euro per vierkante meter mogen kosten.

Geschrokken

Het was bij de studentenvakbond bekend dat huurprijzen voor studentenkamers onredelijk hoog zijn. "Maar dit verbaasde zelfs ons", stelt LSVb-voorzitter Lisa Westerveld. "We zijn met name geschrokken van de groep die meer dan honderd euro per maand te veel betaalt."

Verreweg de meeste studenten wonen in een onzelfstandige woonruimte, zonder eigen douche, keuken en ingang. Een op de vier van deze studenten betaalt meer dan driehonderd euro aan kale huur per maand.

Inclusief servicekosten bedragen de woonlasten dan al snel de helft van de totale studiefinanciering die een student maandelijks maximaal kan krijgen, rekent de LSVb voor.

Maximum

Ongeveer tweehonderd studenten gaven aan een zelfstandige woning te huren. Ruim een derde van die kamers bleken boven het maximum uit te komen.

Formulier

De website biedt concrete stappen die studenten kunnen nemen om hun te hoge huurprijs aan te pakken. Zo is er een formulier om huurverlaging aan te vragen of kan de hulp van de huurcommissie worden ingeschakeld.