ROTTERDAM - Ruim 1450 mensen zijn gedupeerd door financiële problemen bij reisorganisatie West Travel/Zonplan. Dat meldde het Garantiefonds Reisgelden (SGR) donderdag.

De gedupeerden hebben een reis naar Turkije geboekt en betaald die nu niet doorgaat.

Ongeveer 150 klanten van de reisorganisatie zijn op vakantie in Turkije. Het SGR zorgt dat ze hun vakantie kunnen afmaken, aldus het fonds.

Het is voor de achtste keer dit jaar dat een aanbieder van Turkije-reizen in problemen komt.

Herfstvakantie

Volgens directeur Piet-Hein Debets van SGR worden vooral mensen getroffen die in de herfstvakantie die vrijdag begint van plan waren naar Turkije te reizen.

"We kregen gisteravond de melding en dat is dus op het laatste moment. Dan zijn wij extra argwanend: de kas is gespekt, de reizen zijn betaald en dan wordt de stekker er uitgetrokken." Volgens hem zal SGR niet schromen aangifte te doen als er onregelmatigheden worden ontdekt.

Concurrentie

Het SGR wijt de problemen bij de reisorganisaties die op Turkije vliegen aan de moordende concurrentie op de route en onervarenheid bij de reisorganisaties.

"Het gaat onder andere om mensen met een Turkse achtergrond die een reisbureautje beginnen naar hun oude vaderland. Het zijn voornamelijk kleine organisaties." In twee gevallen is tot nu toe sprake geweest van fraude.

Vermogen

Het fonds, dat dit jaar 25 jaar bestaat, heeft dit jaar al tussen de 6 en 7 miljoen euro aan kosten. Normaal schommelt de schade rond de 1,5 miljoen euro. Volgens Debets teert het SGR dit jaar in op haar vermogen maar gaat het om een eenmalige kwestie.