AMSTERDAM - Alle zes Nederlandse fabrieken van voedingsmiddelenconcern Unilever zijn in verband met een stakingsactie gesloten.

De werknemers hebben het werk neergelegd uit onvrede over de reorganisatieplannen van Unilever en vastgelopen cao-onderhandelingen. De vakbonden eisen van het concern een werkgarantie.

Volgens de vakbonden hebben duizend werknemers het werk neergelegd en zich verzameld voor een manifestatie in een zalencentrum in Giessenburg. Vakbondsman Frans van de Veen riep de aanwezigen, veelal gehuld in een oranje t-shirt met de tekst 'sterk voor werk', op tot onderlinge solidariteit.

"Deels doen mensen mee als steunbetuiging aan collega's in fabrieken die gaan sluiten", aldus Van de Veen. "En de mensen uit de te sluiten fabrieken hebben zoiets van: we hebben niets meer te verliezen."

Sluiting

Dinsdag kondigde Unilever de sluiting aan van drie van de zes fabrieken in Nederland in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht. Daarbij verdwijnen 474 banen. De bonden reageerden daarop geschokt. Lucas Vermaat van FNV Bondgenoten spreekt van "afbraakplannen".

Directievoorzitter Kees van der Waaij van Unilever Nederland liet bij de aankondiging van de sluiting weten dat Unilever zijn uiterste beste zal doen de werknemers naar ander werk te begeleiden, binnen of buiten het concern. Maar garanties op een baan worden volgens hem nooit gegeven.

Fabrieken Unilever dicht