DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) is er vooralsnog niet van overtuigd dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ook investeringen boven de 50.000 euro in beleggingsfondsen moet controleren.

Een meerderheid van CDA, PvdA en SP in de Tweede Kamer voelt daar wel voor om beleggers beter te beschermen tegen zwendel met beleggingsfondsen.

Nu zijn dergelijke investeringen vrijgesteld van AFM-controle, omdat gedacht wordt dat deze investeerders wel weten waar ze aan beginnen.

Volgens de Kamer worden echter in advertenties steeds vaker ook niet-professionele beleggers benaderd voor dubieuze investeringen met onrealistische rendementen.

Aanleiding

Directe aanleiding is een groep van ongeveer tweehonderd particuliere beleggers die minimaal 50.000 euro hebben geïnvesteerd in het beleggingsfonds Royal Dubai en nu de dupe lijken te zijn van zwendel.

Bos zei woensdag in een Kamerdebat dat investeerders boven de 50.000 euro de financiële ruimte hebben om professioneel advies in te winnen. Voor kleine beleggers is dat vaak niet mogelijk, zodat ze beschermd moeten worden door de AFM.

Verantwoordelijkheid

Bos benadrukte dat beleggers een eigen verantwoordelijkheid hebben bij het aangaan van risicovolle investeringen.

Volgens hem lijkt het erop dat mensen soms zich meer verdiepen in de informatie bij de aanschaf van een auto dan bij het kopen van een complex financieel product.

Het oprekken van de grens van 50.000 euro is daarnaast ingewikkeld omdat die het gevolg is van een Europese richtlijn, aldus de bewindsman.

Affaire

De publiciteit rond beleggingsfonds Royal Dubai volgt kort na een andere affaire, waarbij opsporingsdienst FIOD-ECD een onderzoek is begonnen naar mogelijke fraude bij beleggingen in een Turks villa- en golfcomplex.

Ongeveer zevenhonderd investeerders staken minstens 50.000 euro per persoon in het Golden Sun Resort, een nog te bouwen vakantiecomplex bij de badplaats Alanya.